I Region Sjælland beskæftiger vi os i høj grad også med den grønne omstilling, som kører i 3 spor:
Det er vigtigt, at vi tænker grøn omstilling ind i alle de processer vi kan i Region Sjælland. Målet er en attraktiv region i bæredygtig vækst og udvikling. Den Regionale Udviklingsstrategi 2020-2024 tager udgangspunkt i Verdensmålene, der skal bidrage til en bæredygtig regional udvikling til glæde for dyr, planter og mennesker. Det udfolder sig i en handlingsplan med aktuelle projekter i de kommende år.
Vi vil være grønnere, sundere og dygtigere i Region Sjælland. Det er målet med den regionale udviklingsstrategi, der sætter en ambitiøs retning for udviklingen af hele Region Sjælland frem til 2025. Strategien har været i høring i alle de 17 kommuner i regionen og inviterer og danner ramme for fælles indsatser og brede partnerskaber inden for centrale områder som grøn omstilling, sundhed, infrastruktur, uddannelse og udvikling af landdistrikterne.
Konkret har vi sat et mål om at reducere CO2-udledningen med 70% i 2030. Det betyder, at CO2-udledningen skal falde med 2.6 mill. ton i 2030 i Region Sjælland. Vi har også sat et mål om at genanvendelse af plastemballage i Region Sjælland er øget til 55% i 2030.
Til Den Regionale Udviklingsstrategi er der lavet en handlingsplan 2020-2022, der handler om:
I den offentlige regionale trafik er der ligeledes løbende forhandlinger med Movia om mere miljøvenlige drivmidler. 75% af budgettet til Regional udvikling går til den offentlige regionale trafik (350 mill.) – der går på tværs af kommuner – dvs. lokalbaner og regionale busser. Derfor er det helt afgørende, at udgifterne til miljøvenlige drivmidler bliver billigere, for at vi ikke skal til at spare på fx regionale busruter. Konkret har vi søgt ’Grøn Buspulje’ om tilskud på 75% af merudgiften til HVO-biodiesel (fossilfrit drivmiddel) på en eller flere regionale buslinjer. Desuden har vi fået tilskud fra Grøn Buspulje til batteribusser på linje 230R.
I Region Sjællands egne bygninger og drift fokuseres der også intenst på at nedbringe CO2-udslippet. Der udarbejdes et Klimaregnskab, som både rummer Region Sjælland som geografi og som virksomhed.
På Regionens sygehuse sættes der ind med grøn omstilling via innovation og processer. Det handler bl.a. om at effektivisere madproduktionen og sikre mindre madspil via ’frit-valg-menu’. Der serveres hver dag ca. 2.000 portioner patientmad, og opgørelser viser, at madspild (som opgøres via returvarer fra alle afdelinger i Region Sjælland) er reduceret med 15 % af bruttoomsætningen i 2020.
Regionsrådet besluttede med budgetaftale 2020 at afsætte samlet 8 mio. kr. til et projekt, der skal reducere Region Sjællands CO2-aftryk og reducere brugen af plastik i Region Sjællands organisation. Der kører i 2021 et forsøg med indsamling af plastik på sygehusene, hvor målet er at indsamle, oparbejde og kapitalisere plastikken. I projektet samarbejder Regional Udvikling med Gate21, RUC og sygehusene om blandt andet reduktion af plastforbrug, øget genanvendelse og nye innovative løsninger. Konkret er der også et testprojekt på Holbæk Sygehus, hvor de undersøger hvilke plastiktyper der kan genanvendes på regionens sygehuse. Man kan her se en lille film om projektet: https://youtu.be/9aXQHC-dHTM
Sideløbende med pilotforløbet foregår der et forskningsprojekt på Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse, der har fokus på at nedbringe forbruget og øge genanvendelse af det blandede plastikaffald fra hospitalernes operationsstuer.
Så alt i alt er der stor fokus på Grøn omstilling i Region Sjælland – både i organisationens egne driftområder og i Region Sjælland som geografi.
Af Bodil Sø, Regionsrådsmedlem (V)