Paul Christensen giver stafetten vider efter mange års tro tjeneste
23. august 2021BUDGETFORLIG 2022
15. september 2021Af Bodil Sø, regionsrådsmedlem (V), Køge
Tilbage i 2010 blev den nye sygehusstruktur i Region Sjælland vedtaget. Den satte rammen for placeringen af bl.a. akutsygehuse og det såkaldte supersygehus. Kampen for at få sygehuse til de store byer i Region Sjælland var stor, for det betyder meget for et områdes vækst og udvikling at have et sygehus tæt på. Køge vandt som bekendt kampen om at få supersygehuset til Køge Kommune. Det efterfølgende arbejde med at få transformeret supersygehuset til et universitetshospital var genial. Det betyder en høj grad af forskning på hospitalet og tiltrækning af kvalificeret og højt specialiseret arbejdskraft.
Nu har vi tilmed fået en universitetsuddannelse til Køge – nemlig lægeuddannelsen. Vi startede med at få kandidatuddannelsen til Køge, i samarbejde med Københavns Universitet, for et par år siden, men nu er den fulde lægeuddannelse godkendt til at skulle udbydes i Køge. Det betyder, at der vil komme ca 300 lægestuderende i et kontinuerligt forløb (100 studerende per år i 3 års bacheloruddannelse) + de studerende på kandidatuddannelsen. Studerende som vil komme til at få deres gang i Køge, fra når den fulde uddannelse starter op i 2023. Den 3-årige bacheloruddannelse indeholder meget teori og mange specifikke kurser samt korte kliniske praktikophold på sygehusene, ligesom en del af uddannelsen stadig vil blive varetaget af Københavns Universitet. Allerede nu er man i gang med at planlægge, hvor der skal etableres undervisningslokaler, øvelokaler og laboratorier på Sjællands Universitetshospitalet i Køge, ligesom der skal ansættes et stort antal undervisere.
Den fulde lægeuddannelse i Region Sjælland vil betyde, at vi får flere læger i Region Sjælland, og dermed mindre social og geografisk ulighed i sundhedstilbud til borgerne. Den lave sundhedstilstand i regionen er nemlig et kæmpe problem. Forventningen er, at når de studerende lærer regionen at kende via praktik og kurser ude på Region Sjællands sygehuse samt geografi, så vil de også søge om ansættelse eller etablering med ydernummer i Region Sjælland efter endt uddannelse.
Det er vigtigt, at formår at koble lægeuddannelsen til vore professorer og lektorer, så opgaven ikke bliver forskning eller uddannelse, men forskning OG uddannelse. Det skal rummes Region Sjællands kommende forskningsstrategi, så vi sikrer et højt fagligt niveau for forskning integreret med uddannelse og god patientbehandling.
Det er ikke gratis at få en ny uddannelse og dermed flere læger i Region Sjælland. Anslåede omkostninger ved udflytning af 100 studerende per år er 43 mio. kr. til etablering + 13 mio. kr. i årlig drift til KU for bacheloruddannelsen med etablering af et antal kurser i Køge. Ved fuld udflytning til Køge skal tillægges betydelige merudgifter til etablering af studie-lokaler/Campus.
Politikerne i Køge Kommune skal være meget opmærksomme på, hvad det bringer med sig af behov, hvis vi også gerne vil have de lægestuderende til at bo i Køge eller nedsætte sig her, når de er færdiguddannede.
Lægemangel har været et massivt stigende problem i Region Sjælland – og ikke kun i udkantsområderne. Derfor er en lægeuddannelse med til at løse udfordringerne på sigt. Det er nemlig vigtigt for os, at borgerne har kort afstand til en læge og god behandling. Erfaringen med kandidatuddannelsen i Køge har været meget positiv, og mange har søgt ’Region Sjælland-sporet’ som det kaldes. Derfor er forventningen også stor til den kommende søgning på bacheloruddannelsen.
Læringen omkring universitetshospitalet i Køge skal vi huske fremover. Hvis man tør tænke stort, så lønner det sig, hvis man er i stand til at bære projektet igennem. Supersygehuset blev til et universitetshospital … og nu har det ’født’ en ny lægeuddannelse i Køge. Den første universitetsuddannelse i Køge Kommune. Vi må gerne være ambitiøse i Region Sjælland. Det bringer nemlig masser at vækst og udvikling med sig.